Vocația de educator, nu-i pentru oricine. Cum este discriminat și batjocorit un copil cu autism
A început școala și au ieșit, iar, la suprafață, veșnicile probleme de sistem. De la an la an se acutizează și nimic nu pare să se schimbe. Se schimbă doar miniștrii și clientela politică. Dar, în continuare, copilul este ignorat. Se vorbește despre măriri de salarii, dar școlile cad peste elevi.
Un alt caz strigător la cer ne-a atras atenția, în urma unor sesizări venite din partea părinților. Antonio Gabriel este un elev care a trecut în clasa a doua, la Școala gimnazială nr. 190, din strada Nițu Vasile, sector 4, și nu a trăit fericirea începutului vieții de elev. Este un copil cu un ușor autism, iar învățătoarea, Mihaela Pestrițu, nu a făcut decât să-l izoleze și să-i creeze mari probleme psihice. Din păcate, el a ieșit din clasa întâi cu sechele, după cum ne-au spus părinții.
Ca urmare a acestei situații, tatăl băiatului nu a avut de ales și a sesizat toate instituțiile abilitate ( școală, inspectoratul școlar, ministerul Educației, Parchetul) să rezolve situația. Care a fost răspunsul? Copilul să fie mutat la o altă clasă, la altă școală. Se așteaptă o ședință specială, cu recomandarea ca băiețelul să-și părăsească colegii de clasă, cu care s-a împrietenit deja. De ce? Ca să fie protejată învățătoarea, care ar avea trecere, se pare, la direcțiunii unității de învățământ.
L-a mutat în ultima bancă
”Pe parcursul anului școlar am observat schimbări în comportamentul fiului meu, constând în aceea că venea de la școală foarte iritat, stresat și rămânea cu starea aceasta pe parcusul întregii zile. Fiul meu suferă de tulburare de spectru autist, iar colaborarea cu el necesită răbdare și blândețe. Soția mea se ocupă foarte mult de dezvoltarea lui, lucrează cu el în permanență, iar de câțiva ani starea lui s-a îmbunătățit semnificativ”, se arată în plângerea depusă de tatăl copilui la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Mai departe, părintele lui Antonio Gabriel susține că ”având în vedere starea lui de sănătate, am cerut doamnei învățătoare să îl pună în primele bănci, pentru a-l avea mai aproape și a-l supraveghea mai atent în caz că are nevoie de ajutor. Ținând cont de situația lui, consider că are nevoie de ajutor în plus față de ceilalți copii din clasă. Doamna învățătoare însă l-a mutat în ultima bancă, motivând că fiul meu este un copil capabil și poate face față orelor de acolo, lucru care nu s-a întâmplat. În nenumărate rânduri, fiul meu a copiat enunțul temei pentru acasă, greșit, nu a fost verificat de doamna învățătoare și s-a întors a doua zi cu tema făcută greșit”.
Din păcate, din cauza faptului că învătătoarea s-a dovedit incapabilă să gestioneze problemele lui Antonio Gabriel, mai mult le-a acutizat, poate și din rea voință, dar oricum, dând dovadă de incompetență și empatie față de copil. ”Văzând că fiul meu este din ce în ce mai tensionat acasă, știind câte eforturi fac cu soția pentru a-l aduce la nivelul de a trăi o viață normală, am început să am suspiciuni cu privire la implicarea doamnei învățătoare în starea lui mentală și emoțională, am decis să prezint cu copilul la consultații de specialitate (cardiologie și psihiatrie pediatrică) care au confirmat că starea lui se datorează stresului”, se spune în plângere.
Mai mult, în urma unei mici anchete întreprinse de părinți, s-a aflat că doamna învățătoare are un comportament agresiv cu toți copiii. Așa se explică și starea de agitație și de stres a lui Antonio Gabriel, dar și o stare tensionată în întreaga clasă ”La sfârșitul anului școlar 2022-2023, pe grupul de WhatsApp al părinților clasei IF, au apărut unele înregistrări în care se aude că doamna învățătoarea Pestrițu Mihaela țipă, jignește, insultă ș amenință copiii. În urma acestor înregistrări am decis să anunț, în scris, conducerea școlii”.
Țipete și jigniri
Mai departe, în plângerea depusă la Inspectoratul Școlar, se menționează că ”atmosfera creată în clasă de doamna învățătoare este tensionată, orice explicație este dată cu țipete, inspirând teamă elevilor. În situația în care fiul meu greșește ceva, țipă la el, mustrându-l că nu a înțeles, i se adresează cu ”măi”, ”băi”, urlând”.
Părinții lui Antonio Gabriel consideră că ”în categoria expresiilor jignitoare prevăzute de art. 296 Cod Penal, intră atât discursul acesteia pe ton ridicat, adresat unor copii de vârste de 7-8 ani, cât și diverse remarci pe care le face când este furioasă, suprinse în interceptările noastre: „Tu și Mihai sunteți cei mai răutăcioși colegi de-ai lui…Dacă copiii râd de tine. Cum te-ai simți mă?”, ”Oricum vorbești mult, degeaba, în plus, aiurea”, ”Eu vorbesc cu tine, măi băiete, nu înțelegi să taci?”, ”Măi Antonio, tu nu auzi ce vorbim?”, ”Măi băiatule, nu știu ce să mă fac cu tine că tu nu mai reacționeazi la nimic ce se întâmplă în jurul tău”, ”Dacă vrei să rămâi analfabetă, rămâi analfabetă”, ”Dacă vorbesc eu, nu ai voie să vorbești, da? Dacă știi acest lucru, de ce o faci? Pentru că, spune cu cuvintele tale, pentru că nu îți place să asculți, pentru că ești obraznic, pentru că și neascultător de foarte multe ori, nu?”
Este evident că învățătoarea nu are ce căuta în sistemul de educație. Comportamentul său agresiv este total incompatibil cu vocația de educator pentru copiii din clasele primare. Din păcate, vorbim și de unele breșe în sistem, în privința selectării personalului care lucrează direct cu copiii: este nevoie de un examen psihiatric foarte temeinic pentru învățători, înainte de a le lăsa pe mână, copiii care vin la școală să învețe, nu să fie tratați cu o totală lipsă de empatie.
În acest caz părinții precizează că” 1. Am discutat în repetate rânduri aceste aspecte cu doamna învățătoare, dumneaei având o atitudine de superioritate, spunând că va continua cu aceeași atitudine și aceleași metode de predare. 2. Am fost în audiență atât la consilierul școlar, cât și la doamna director, unde am discutat aceleași aspecte și spunându-ne că vor discuta cu doamna învățătare și ne va comunica rezultatul discuțiilor, fapt ce nu s-a întâmplat, 3. În data de 10.06.2023, am trimis o reclamație scrisă către doamna director și am primit un răspuns evaziv și nemulțumiror, 4. În data de 11.06.2023, am depus o sesizare la Inspectoratul Școlar al sectorului 4, iar, până în prezent nu am primit niciun răspuns scris.
Copilu-i de vină
Un răspuns în scris l-au primit părinții lui Antonio Gabriel de la Ministerul Educației. ”Profesioniștii” din minister au ținut să deturneze atenția către copil, considerând că Antonio este cauza în aceast speță, nu învățătoarea. Nimic despre comportamentul abuziv al învățătoarei, despre lipsa de tact în relația cu copiii, lipsa de profesionalism în predarea lecțiilor.
”În cadrul audienței avute de dumneavoastră cu conducerea instituției, cu doamna consilier școlar și cu doamna învățătoare, s-a stabilit să se respecte, în continuare, un nivel mediu de dificultate pentru tema obligatorie pentru acasă, iar tema suplimentară, solicitată de majoritatea părinților, să nu aibă caracter permanent și obligatoriu pentru fiul dumneavoastră. Pentru reducerea dificultăților relaționale și emoționale, având în vedere și documentele medicale depuse la dosarul personal, s-a recomandat realizarea unei evaluări a elevului la centrul Municipal de Resurse și asistență Educațională, aspect cu care dumneavoastră nu ați fost de acord. Conducerea școlii va organiza o ședință cu părinții elevilor de la această clasă, la începtul anului școlar 2023-2024, la care vor participa doamna învățătoare, echipa managerială și consilierul școlar, în vederea clarificării situației prezentate”.
A început noul an școlar și, până acum nu s-a întâmplat nimic. Antonio Gabriel, dar și colegii lui sunt nevoiți să supraviețuiască în acest mediu școlar ostil, cu o învățătoare isterică, total lipsită de sensibilitate. În acest caz, nu este nevoie de evaluarea stării psihice a lui Antonio Gabriel, ci o analiză temeinică a potențialului profesional al doamnei învățătoare.